SCAD Re-Event

SCAD Re-Event is een geheel nieuw CAD/tekenprogramma gericht op het snel en correct intekenen van evenementen, stands, exposities, concerten, podia, licht en geluid enz. De basis vormt de enorme bibliotheek met meer dan 10.000 artikelen die geschikt zijn om zowel eenvoudige 2D tekeningen te maken als complexe, stadionvullende, 3D ontwerpen. Om het overzicht te bewaren in grote en complexe tekeningen zijn er unieke functies die de gebruiker in staat stellen om het ontwerp in gedeeltes te benaderen. Het intekenen gaat snel dankzij uitgekiende commando’s die dagelijkse repeterende handelingen veel sneller doen dan standaard CAD programma’s. Het plaatsen van hekken, trussen, lampen, wanden, steigers, tribunes, tenten en het verplaatsen of vervangen daarvan, allemaal taken die elk CAD programma kan. Maar wij vragen ons af of de gebruiker nu druk is met het bedienen van een tekenprogramma, of dat hij/zij zijn of haar expertise en tijd gebruikt om een goed ontwerp neer te zetten.

Om een voorbeeld te noemen: het vervangen van een artikel door een artikel van een ander merk kost 4 muisklikken. Ook als dit artikel tientallen of honderden keren op verschillende plekken onder verschillende hoeken in het ontwerp voorkomt. Of een ander voorbeeld: een artikel twee keer in de tekening plaatsen die beide uitgelijnd zijn met een ander artikel (bijvoorbeeld een lamp op twee verschillende, schuine, trussen), slechts twee muiklikken en een toets vasthouden voor uitlijnen.

Calculaties

Dan zijn er nog de uitgebreide modules voor calculaties. Allereerst de stuklijst die aan de hand van een database een overzicht geeft van de gebruikte artikelen in de tekening. Ongeacht hoe de tekening is ongebouwd en ook als er referentie tekeningen in zitten. Totaal gewichten en vermogens zijn zo ook snel in beeld te brengen. De stoelenmodule laat zien hoeveel stoelen er staan en hoeveel van welke rang. Of het staanderplan, geeft een tabel van welke materialen op welke plek gebruik zijn in de tekening. Verder nog zaken als lengtes en aantallen van kabels bij festivals, lengtes tapijt in een hal, of krachten, gewichten en lengtes bij rigging (Bridle Module, optioneel).

DWG compatible

SCAD Re-Event is volledig compatible met het DWG formaat. Er is geen conversie van en naar DWG, de tekening zier er net zo uit als in Autocad™, inclusief layouts, stijlen enz. De snelheid is hoger dan in Autocad™, niet alleen de schermopbouw, ook het starten en het uitvoeren van programma’s (tot 11x sneller).

Bibliotheek

Dit is de belangrijkste toegang tot de bibliotheek van SCAD. In een overzichtelijk menu staan alle artikelen gegroepeerd. De indeling is door de gebruiker zelf aan te passen

 

Middels een FIND knop is elk artikel snel terug te vinden. Niet alleen op naam maar op elke eigenschap die in de database staat. De database is zelf door de gebruiker uit te breiden of aan te passen in bijvoorbeeld

 

Een overzichtelijk iconen menu toont de artikelen om in te voegen in de tekening. Ook hier geldt dat de indeling eenvoudig is aan te passen. Als een artikel aangeklikt wordt staan de belangrijkste gegevens onder in het menu.

POSTCALC

Het programma Postcalc maakt een tellijst van de blocks (symbolen) in de tekening. Dit kunnen hoofdsymbolen zijn (toplevel) of subsymbolen (nested). Als een Block bestaat uit meerdere blocks zal Postcalc niet beide noemen, de gebruiker kiest of het Block als totaal in de resultaten moet verschijnen, of dat alle onderdelen los geteld moeten worden. Alleen tellen van bepaalde posten is eenvoudig door de posten aan of uit te zetten.

Verplaatsen en Kopieëren

Verplaatsten of kopieëren van objecten gaat supersnel. De afstand is in te geven door middel van punten of door het invoeren van een getal. Hieronder wordt een kopie gemaakt waarbij de afstand in meters wordt ingegeven, terwijl de teken eenheid mm is.

 

Replace en Selectie filter

Een object vervangen door een ander type of een ander merk? De combinatie van Selectiefilter en het Replace commando maakt dit eenvoudig, ook in onmogelijk drukke tekeningen.

 

De uitgangspositie:

Selecteren met behulp van selectiefilter:

En vervolgens een lamp vervangen door een ander type:

Roteren

Roteren, maar de as waar om wordt gedraaid is de eigen as van het block. Elk block draait dus om z’n eigen X, Y of Z-as.

Onderstaande vier lampen geroteerd met één commando.

 

ISOL

Met dit commando kan de gebruiker een gedeelte van de tekening selecteren, daar in werken of vervolgens nog weer een gedeelte isoleren. Met SHOWPREV wordt de vorige weergave weer getoond, dus je kan steeds dieper in de tekening en in stappen terug. Door met groepen te werken is het nog makkelijker om selecties te bewerken.

 

 

Een gedeelte geïsoleerd:

Van daaruit weer een kleiner gedeelte isoleren.

 

Van hieruit kan men direct terug naar de gehele tekening of naar de vorige stap.

STAANDERPLAN

Het programma bekijkt welke combinaties van staanders en spindels er op een bepaalde plek staan en zet daar een index nummer bij. In de tabel wordt naar dit indexnummer verwezen, erachter staat welke objecten zich op die plek bevinden, van laag naar hoog. In de tabel wordt de alias gebruikt, niet de hele blocknaam.

 

In de tabel is zichtbaar of de staanders aansluiten ( + ) of dat er ruimte tussen zit ( , ) zoals bij een brug.

 

CAC

Kopieer langs pad. Kopieert bijvoorbeeld een hek langs een lijn.

LINEARRAY

Maakt een linearray zoals gebruikelijk is bij speakers.

 

De hoeken van de array zijn op elk moment aan te passen. De array wordt live in de tekening op gebouwd.

 

Bridle module (optioneel)

De bridle module tekent straight drops, 2 point bridles en 3-point bridles in 3D in een locatie waar de ophangprofielen als lijn staan ingetekend. Na invoer van de gewichten en gebruikt materiaal (met automatisch invullen van restlengtes) berekent de module alle krachten (in alle richtingen) en zorgt voor een uitvoer met alle lengtes, gewichten, krachten en materiaal. De gebruikers kan elke bridle eenvoudig aanpassen en direct zien welk invloed dat heeft op krachten en posities.